14 mai 2020 - admin

Sfatul bunicului – Autor: prof. consilier școlar Valeria Ecaterina Purcia, CJRAE Sibiu

          Vlăduț era elev în clasa a III-a la Școala nr. 1, cea mai mare școală din oraș. Mergea în fiecare dimineață cu drag să afle lucruri noi, să se întâlnească cu colegii sau să facă sport. Colegul său de bancă, Mihnea, era cel mai bun prieten. Aveau multe preocupări în comun: jucau şah, se plimbau cu bicicleta și vorbeau despre mașini. Inventaseră chiar un joc pe această temă, și se jucau în drum spre casă: ”Ghicește, ce marcă este mașina?”
          Dimineața, când a ajuns la școală, și-a scos caietele, penarul și cărțile pe bancă, pregătindu-se pentru oră. Mihnea i-a arătat în ghiozdan două mere pe care urmau să le mănânce împreună la pauză. Clopoțelul sună și doamna învățătoare sosi în clasă cu câteva planșe mari, pe care erau desenate planetele din univers, urmând ca ei să facă o scurtă compunere despre acestea. În clasă era liniște, toți elevii erau concentrați asupra temei. Mihnea schimbase deja două creioane pentru ca scrisul său să fie cât mai frumos. Uitându-se în penar, Vlăduț observă supărat că uitase să își ascută creioanele cu o seară înainte. Fără să se gândească prea mult, întinse mâna spre penarul lui Mihnea și luă un creion. A terminat de scris compunerea și a predat foaia chiar în momentul când clopoțelul anunţa pauza. Întors în bancă, văzu că Mihnea era supărat.
– Mi-ai luat creionul, să mi-l dai imediat înapoi ! – strigă colegul său.
– Poftim ! – strigă și Vlăduț, aruncându-i nervos, creionul pe bancă ! Ce crezi, că eu nu am creioane?
– Dacă ai, să nu mai pui mâna pe ale mele! Ai înțeles?
– Bine, aşa am să fac! Dar să știi că nu mai ești prietenul meu! Să mă lași în pace! – strigă Vlăduț, furios.
          Orele s-au terminat într-o liniște deplină. Vlăduț și Mihnea au plecat separat spre casă, fără să își mai vorbească. Vlăduț era foarte furios pe prietenul său. ,,Auzi! Să nu mai pun mâna pe creioanele lui! Cum se poate purta așa cu mine?,, – se întreba el, înfuriindu-se parcă, mai tare!
Se aşeză pe o bancă din parc, gândindu-se la toată întâmplarea. Lovea încet, cu vârful pantofului pietricele din fața băncii.
– Ce supărat ești ! – spuse o voce cunoscută. Am vrut să te iau de la școală, dar erai deja plecat!
– Ce bine că ai venit, bunicule! – spuse Vlăduț.
          Bunicul se așeză lângă el pe bancă și luându-l de după umăr, îl încurajă să-i povestească întâmplarea de la școală. Ascultă atent, apoi spuse:
– Bine, am înțeles. Ești furios! Dar te-ai gândit puțin cum s-a simțit Mihnea când i-ai luat creionul fără să îi ceri voie sau când i l-ai aruncat pe bancă?
          Vlăduț ridică încet ochii și spuse:
– Nu, nu m-am gândit! Eram prea supărat pe el! Bunicule, ai dreptate! Și eu am greșit! Poate dacă nu mă înfuriam așa repede, acum eram încă prieteni. Ce să fac, bunicule, să nu mă înfurii aşa repede?! Ce să fac ?!
– Învață și tu de la Georgică, broscuța țestoasă de-acasă. De câte ori încerci să îl prinzi, el ce face? – întreabă bunicul.
– Se retrage în carapace și stă liniştit !
– La fel și tu, când simți că te înfurii retrage-te puțin și liniștește-te. Apoi respiră adânc de trei ori și imaginează-ți că aerul ajunge până în tălpile picioarelor, în degetele mâinilor, în tot corpul. Apoi, spune-ți în minte : „Sunt liniştit”.
           Pe măsură ce bunicul vorbea, Vlăduț făcea întocmai, iar la sfârșit, se opri mirat și spuse:
– Chiar sunt liniștit! Ce ușor este, bunicule, să poți să îți stăpânești furia! N-am să uit niciodată ce m-ai învățat!
– Acum, că ești liniștit, gândește-te la ce ai putea face să te împaci cu Mihnea!
– Știu, bunicule! Știu! – spuse Vlăduț, fericit.
           A doua zi, la şcoală, Mihnea găsi pe bancă un măr mare și roșu. Se uită spre prietenul său care îi zâmbea bucuros.
– Îmi pare rău că ți-am luat creionul fără să îți cer voie – a spus Vlăduț. Te rog să mă ierţi !
-Și tu, te rog să mă ierţi că ți-am vorbit răstit. – spuse Mihnea întinzându-i mâna.
          După ore, au plecat împreună spre casă. Pe drum, Vlăduţ i-a povestit prietenului său sfatul bunicului. Mihnea l-a învăţat şi el, hotărând că nu se vor mai certa niciodată. Cei doi prieteni mergeau împreună, umăr lângă umăr, jucându-se veseli jocul lor preferat.
Din ziua aceea, furia nu i-a mai despărțit.

.

Bibliografie:

Valeria Ecaterina Purcia (2015) – Povești din ghiozdanul meu, editura EDU, Tg. Mureș.

Adaptare după tehnica „broscuţa ţestoasă”.

CJAP / CJL / CJRAE SIBIU / Mediatori școlari / Noutăți altfel de poveşti / educaţională / morală / poveste /