28 aprilie 2020 - admin

Ghiocel și sămânța misterioasă – Autor: prof. consilier școlar Barbu Ioana Maria, CJRAE Sibiu

            Era ziua de naștere a lui Ghiocel, micuțul șoricel. Ce distracție, era o zi minunată de primit cadouri! Un cadou cu totul special , Ghiocel l-a primit de la bunicul său, un șoricel înțelept care învăța pe toți nepoțeii-șoricei, lucruri importante. Bunicul i-a dăruit lui Ghiocel un saculet cu ceva înăuntru.
– Ce sunt acestea, bunicule? Ce e înăuntru?
– -Deschide și vei afla, a răspuns bunicul.
– Oh! a zis Ghiocel, sunt niște semințe.
– Ei bine, plantează una și vei vedea ce va înmuguri din ea. Dacă o vei îngriji cu drag, va ieși ceva fantastic! Îți va oferi hrană și loc de joacă, deopotrivă, să știi!
            Ghiocel se uită nedumerit la săculeț și se tot gândea cum ar fi posibil așa ceva. Nerăbdător , l –a luat pe bunicul său în grădină și au plantat semințele misterioase. Au săpat o groapă mică, au pus semințele și le-au acoperit. Au turnat la final apă peste ele, să le ajute să rodească.
A doua zi, șoricelul s-a grăbit să meargă în grădină,să vadă sămânța plantată. Dar…….nimic nu s-a schimbat, totul era la fel.
-Bunicule, nu a răsărit nimic!
– Dragul meu, trebuie să o uzi în fiecare zi și să aștepți să crească. Cel mai important este să ai răbdare. Ai încredere în mine și vei vedea. Fii răbdător!
             Apoi, într-o dimineață, Ghiocel a dat fuga în grădină, ca de obicei. Vai! În sfârșit sămânța a rodit! Însă nu știa cum o să îi fie hrană și loc de joacă.
            Bunicul i –a spus:
-Bravo ție! Ai făcut o treabă execelentă! Continuă să o uzi și o să vezi că nu vei fi dezamăgit!
            Zi de zi, Ghiocel a udat plăntuța . Trecuseră câteva zile bune, dar nu se întâmplă mare lucru. Ghiocel a încercat să nu fie dezamagit și își aminti mereu de vorbele bunicului. ”Trebuie să am răbdare. I-am promis bunicului”
            Prietenii lui Ghiocel l-au chemat, într-o zi, să vină să înoate cu ei la râu. Ghiocel s-a dus cu placer cu ei, a înotat mult, s-a distrat pe cinte și a uitat de plantă. Dimineața , când s-a trezit, și-a dat seama că nu și-a respectat responsabilitatea de a uda planta. A fugit ân grădină, iar, când a ajuns, a găsit biata plăntuță ofilită și pământul, uscat.
– S-a uscat????? L-a întrebat pe bunic.
– Nu știu îmcă. Nu putem decât să îi punem niște apă și să așteptăm până mâine să aflam dacă va fi bine! A spus bunicul.
– Îmi pare așa de rău, i-a spus Ghiocel, îngrijorat plăntuței. E numai vina mea. Te rog, fă-te bine și îți promit că nu te voi mai uita niciodată!
            A doua zi, cum s-a trezit, Ghiocel a dat fuga până în grădină.
– Planta mea și-a revenit, e fantastic! a spus el plin de bucurie. După acestă întâmplare, Ghiocel nu a mai neglijat-o niciodată și planta creștea pe zi ce trece tot mai mare.
            Din mica sămânță crescuse un zmeur înalt, bogat, cu tulpină dreaptă și multe fructe. Ghiocel , pofticios, a luat o zmeurică.
– Uau!! Este delicioasă! Cea mai bună zmeură mâncată vreodată! Fericit, Ghiocel ,și-a invitat toți prietenii să savureze fructele rosii și dulci. Apoi , s-au cățărat toată ziua pe crengi și au alunecau ca pe topogan.
-Ce cadou minunat mi-ai dat bunicule! Cel mai grovaz!
-Tare mă bucur că îți place puiule! Șă știi că ți-am dat de fapt, cadoul responsabilității. Cele mai dulci roade sunt acelea crescute cu răbdare și dragoste!

CJAP / CJL / CJRAE SIBIU / Mediatori școlari / Noutăți doricel / povrste / rabdare / responsabilitate /