30 mai 2020 - admin

GAZDA PERFECTĂ – Autor: prof. consilier școlar Ani Veronica, CJRAE Sibiu

            La marginea unei păduri, locuia un iepuraș împreună cu familia sa. Era un iepuraș foarte prietenos și jucăuș, prieten cu toate animăluțele din pădure și în fiecare zi după ce își ajuta părinții la treburile casei, mergea cu prietenii lui să se joace. Jocul lui preferat era cel de-a v-ați ascunselea.
            Peste câteva zile urma să împlinească 10 ani și se gândea deja să dea o petrecere surpriză pentru prietenii lui. Iepurașul era foarte organizat, își făcuse o listă cu tot ce era necesar pentru petrecere: baloane, prăjiturile lui preferate, tort, invitații etc. și visa cu ochii deschiși la ”o petrecere perfectă!”
            Împreună cu părinții a plecat la cumpărături, luând și lista cu el, ca nu cumva să uite ceva. Toată familia era mobilizată acum în pregătirea petrecerii: iepurașul confecționa invitațiile pentru prieteni, mama se ocupa de pregătirea mesei și a tortului, iar tata cu decorarea camerei cu baloane și confetti. ”Va fi cea mai frumoasă zi de naștere din viața mea!” își spunea încântat iepurașul.
            Timpul trecea repede și ziua cea mare se apropia. Înainte cu o zi, pregătirile erau aproape gata, însă…..nu conform planului: câteva baloane ce decorau camera s-au spart, unele din prăjiturile lui preferate erau puțin arse, căci mama uitase de ele la cuptor, iar tacâmurile nu ajungeau pentru toți prietenii.
            Văzând acestea, iepurașul se întristă și ieși din casă izbucnind în plâns. ”Trebuia să fiu gazda perfectă! Ce vor spune acum prietenii mei?” se întreba cu voce tare fără să își dea seama.
– Dar cine te-a supărat așa tare? se auzi o voce deodată.
– Cine ești? Unde ești? întrebă iepurașul uitându-se în jurul său.
– Sunt aici, sus! răspunse de pe o creangă a copacului, bufnița cea înțeleaptă.
            Iepurașul povesti atunci cele întâmplate și încheie suspinând cu cuvintele ”Trebuia să fie o petrecere perfectă…”
– Nu, nu trebuia să fie o petrecere perfectă! Și nici tu nu trebuie să fii o gazdă perfectă! îi răspunse bufnița cu calm. Dorința de perfecțiune nu te poate face un iepure fericit, prietenii tăi vin la petrecere pentru tine, pentru că te acceptă așa cum ești, pentru ei nu contează să fii o gazdă perfectă!
-Cred că ai dreptate, adăugă iepurașul în timp ce își ștergea lacrimile. Îți mulțumesc că m-ai ajutat să privesc altfel lucrurile.
            Următoarea zi, pădurea răsuna de bucurie și voie bune. Petrecerea a avut un mare succes, chiar dacă nu a fost una perfectă.
Morala: Să nu lăsăm ca fericirea noastră să depindă de lucruri perfecte.

CJAP / CJRAE SIBIU / Noutăți altfel de poveşti / educationale /