1 mai 2020 - admin

Călătoria – Autor: Prof. consilier școlar Dora-Luciana Prisăcaru, CJRAE Sibiu

            A fost odată ca niciodată… așa încep mai toate poveștile… un tărâm de o frumusețe nemaiîntâlnită. Meleagurile erau strălucitoare, lacurile cristaline, câmpuri cu iarbă se întindeau pe lângă râuri cu apă limpede. Pietrele presărate de-a lungul acestora, făceau ca susurul apelor să sune ca un cântec. Florile multicolore se împleteau cu iarba verde a pajiștilor. Undeva, în depărtare, se zăreau munții ce străluceau fascinant în lumina soarelui.
            Dar, ceva s-a întâmplat și… Tărâmul Frumuseții Nemaiîntâlnite a fost nevoit să treacă printr-o grea încercare. Cumva, ceva s-a abătut asupra lui, ceva ce a umbrit frumusețea acestuia. Totul, în jur, era neclar, confuz: lacurile erau cristaline, dar parcă nu prea cristaline, câmpurile erau verzi, dar parcă nu prea verzi… Totuși, în depărtări, era un munte ce strălucea, parcă neatins de încercările prin care trecea Tărâmul Frumuseții Nemaîntâlnite.
            În acest loc minunat, trăia o fetiță, pe nume Tecla, împreună cu părinții ei, într-o casă de lemn și piatră, cu ferestre colorate de minunăția florilor bine îngrijite. Cât era ziua de lungă, fetița se juca pe câmp cu animăluțele ei preferate, doi cățeluși drăgălași. Pe unul îl chema Willi, iar pe celălalt, Pufi.
            Curioasă din fire, fetița tot privea spre unul din piscurile din depărtare și se tot întreba ce anume îl făcea să fie atât de sclipitor și cum de era singurul care nu și-a pierdut din strălucire. Într-una din zile, fetița din povestea noastră se hotărî să meargă acolo, să afle mai multe, să cerceteze acea ”strălucire” a muntelui. Până să prindă curaj, mai făcu niște încercări de a afla taina acestuia: îi întrebă pe părinți ce anume îl făcea să strălucească atât de tare. Aceștia i-au răspuns:
– Pentru că este un munte de cleștar!
– Cum vine asta? – întrebă fetița.
– Nimeni nu știe, pentru că nimeni nu a încercat să dezlege taina acestuia.
– Vreau să cercetez eu! – a spus fetița.
            Părinții au răspuns:
– Pentru a face acest lucru, trebuie să ai încredere că va veni momentul în care să poți realiza această călătorie, dar ai nevoie și de răbdare, și să asculți ceea ce îți vom spune noi!
             Apoi, toți trei au stat de vorbă până seara târziu. Fetița a pus multe întrebări, părinții s-au străduit să-i răspundă la ele, dar, în primul rând, să o facă să înțeleagă că este în siguranță alături de ei, dar și că va veni clipa în care să poată să-și îndeplinească dorința, și anume, aceea de a dezlega taina muntelui de cleștar.
             Vă ziceam că fetița era curioasă din fire, așa că, după ce lucrurile au început să se mai limpezească, se hotărî să afle taina muntelui, să pătrundă în misterul lui. Zis și făcut!
             A doua zi, dis de dimineață, de bun acord cu părinții, își luă cei doi prieteni fideli, Willi și Pufi și porni călătoria spre muntele de cleștar. Și cum era o fetiță destoinică și prevăzătoare, avea în rucsăcelul ei toate cele necesare să-și poată atinge scopul, dar nici să nu își pună viața în pericol.
            Ajungând acolo, a constatat că acesta este doar un munte de gheață și că… gheața era cea care îl făcea să fie atât de strălucitor. Însă vru să călătorească și mai departe, să ajungă spre vârful acestuia. Dacă la început fu temătoare, fetița noastră își folosi tot curajul de care avea nevoie și nu uită nici de micile comori pe care le avea în rucsăcelul ei, adică, încrederea în ea și siguranța învățămintelor primite de la părinți. Astfel, cu ceea ce știa a început să sape treaptă după treaptă în muntele de gheață. Scara pe care a construit-o, a condus-o spre acele înălțimi de unde putea cerceta măreția lumii. Prietenii ei de nădejde au însoțit-o pe tot parcursul călătoriei, iar bucuria și mirajul cunoașterii au fost împărtășite cu aceștia.
            După această drumeție, întoarsă acasă, Tecla, fericită, nu mai prididea a le povesti părinților aventurile ei și ce anume a învățat ea din această experiență. De asemenea, nu a uitat a le mulțumi părinților de darurile pe care i le-au oferit și care au ajutat-o în călătoria ei!

.
Sugestii pentru discuții:
1. Considerați că, atunci când nu știm foarte multe despre o anumită situație, să cerem lămuriri? Cui le cerem?
2. Cine și cum ne influențează deciziile pe care le luăm?
3. Ce caracterisitici personale identificați la fetița din poveste?
4. Cum credeți că au ajutat-o acestea?
5. De ce credeți că este important să identificăm propriile calități?
6. De ce credeți că este dificil pentru unele persoane să își identifice propriile calități?

CJAP / CJL / CJRAE SIBIU / Mediatori școlari / Noutăți altfel de poveşti / basm / calatorie / copii /