6 aprilie 2020 - admin

Bulgărele de aur – Autor: prof. consilier şcolar Berta Iuliana Bîrzoagă, CJRAE Sibiu

          Aceasta este povestea lui Ian, un baiat de 14 ani, care avea un vis. Adolescentul Ian își dorea foarte mult să călătorească, să vadă cu proprii ochi frumusețile lumii. Problema era că Ian era sărac, nu avea banii necesari pentru a putea călători. Așa că, într-o zi, s-a gândit să joace la loteria sorții. În felul acesta a ajuns Ian să câștige un bulgăre de aur. S-a bucurat mult când a văzut că a câștigat bulgărele de aur, dar cu el nu putea călătorii. A încercat să îl vândă să poată face rost de banii necesari, dar locuitorii ținutului în care locuia erau prea săraci să cumpere un bulgăre de aur. I-au propus să îl vândă cu un preț mai mic, dar Ian nu a dorit să-și irosească norocul. Așadar, Ian s-a văzut nevoit să găsească o altă soluție. Și așa a început să modeleze bulgărele de aur  pentru a-l transforma în banii de care avea nevoie pentru a călători. Pentru început și-a improvizat un atelier cu un cuptor în care să poată modela bulgărele de aur. Când a făcut rost de uneltele necesare, a început să muncească zile la rând pentru a realiza ce și-a propus. A fost greu, au fost zile în care se ardea la degete sau și le lovea cu ciocanul, dar știa că doar în felul acesta putea să-și îndeplinească visul, acela de a vedea lumea.

            Tinerii din jurul său nu îl înțelegeau pe Ian, nu înțelegeau de ce a ales să muncească atât de mult când ar fi putut să se mulțumească cu banii care i-au fost oferiți pe el. Unii veneau și îl rugau să meargă cu ei să se joace sau să-și petreacă timpul hoinărind, iar când Ian îi refuza aceștia râdeau de el. Ian a ales să-i ignore și să se gândească la visul lui. Și muncind așa, cu dalta și ciocanul, zi după zi, Ian a reușit să transforme bulgărele de aur în monede. A fost fericit să vadă că a reușit să transforme bulgărele de aur în monede, dar și mai fericit a fost când a reușit să călătorească, să exploreze și să vadă frumusețile lumii din jurul său. Era recunoscător sorții pentru bulgărele de aur pe care îl primise, dar avea bucuria că își îndeplinise visul prin propria muncă, chiar dacă uneori i-a fost foarte greu.

Morala:

Fiecare dintre noi a primit la loteria sorții un ”bulgăre de aur” care poate arată diferit, dar fiecare are cu siguranță unul. Acesta este format din aptitudinile și calitățile tale.

Întrebarea este: Care este visul tău și ce faci cu ”bulgărele tău de aur” pentru a-ți îndeplini visul?

CJAP / CJL / CJRAE SIBIU / Mediatori școlari / Noutăți adolescent / morală / poveste /