24 iunie 2021 - admin
Proiectul ”Spune ”NU” fumatului, spune ”DA” vieții”!
In cadrul Colegiului Național ”Octavian Goga” Sibiu, în perioada 14-18.06.2021, s-a desfășurat Proiectul de peer-counseling „Spune ”NU” fumatului, spune ”DA” vieții!”, bazat pe un concept de educație de la egal la egal, coordonat de profesor consilier școlar Crăciun Simona – C.J.R.A.E. Sibiu.
Proiectul a presupus organizarea a două echipe mobile de câte 5 elevi din clasele a XI-a D și a X-a B, care împreună cu Andrei Iamu, student la Facultatea de Medicină ”Victor Papilian”din Sibiu, au fost implicați într-o amplă campanie de prevenire și combatere a consumului de tutun la tineri, prin realizarea de sesiuni de prezentare interactive la 12 clase de nivel liceal și gimnazial.
Proiectul a fost o continuare a activităților prilejuite de ”Ziua mondială fără tutun”, celebrată în fiecare an în data de 31 mai și a fost organizat ca un program special de mentorat făcut de colegi pentru colegi și care a presupus activități de informare și sensibilizare a elevilor pe principiul ”de la egal la egal„. S-au dezbătut aspecte legate de motivele pentru care tinerii se apucă de fumat dar și motivele care îi pot ajuta să reziste acestei tentații, despre consecințele pe termen scurt și lung ale consumului de tutun, dar și despre avantajele unui stil de viață sănătos.
Proiectul a fost realizat în parteneriat cu cadrele didactice ale Colegiului Național „Octavian Goga” Sibiu, care au facilitat și sprijinit realizarea acestor activități dar și cu ajutorul specialiștilor CPECA prin furnizarea de pliante și materiale informative legate de tema proiectului.
Mai jos, prezentăm câteva testimoniale ale celor implicați în proiecte, culese de eleva Melania Zăvoianu.
”Mă bucur foarte mult că am făcut parte din acest proiect, a fost o experiență minunată, am aflat foarte multe informații interesante și am avut ocazia să le împărtășesc cu alte persoane. Sper să continuăm și anul viitor. (Anca prunache 11 D)
Personal, proiectul acesta m-a ajutat să ies din monotonia zilelor de școală și mi-a acordat posibilitatea de a interacționa cu alți colegi din liceu. (Tudor Stancu 11 D)
Proiectul „Spune ”NU” fumatului, spune ”DA” vieții!” este unul la care am participat cu drag și care m-a învățat o mulțime de lucruri noi. Este o experiență inedită și un prilej de a interacționa cu colegi de diferite vârste. Prin subiectul propus, acest proiect îți oferă posibilitatea de a-i învăța pe ceilalți despre efectele nocive ale tutunului, dar și de a experimenta emoțiile unui discurs ținut în fața a zeci de elevi. Am participat pentru prima dată la acest fel de activitate și pot spune cu sinceritate că mi-a oferit oportunitatea de a-mi îmbunătăți managementul discursului, dar și de a-mi cunoaște mai bine colegii mai mici. (Adriana Avram 11D)
Mie, personal, mi-a plăcut faptul că am putut să ne implicam activ în motivarea copiilor în a nu fuma și faptul că am văzut mult mai multe tipuri de elevi, mai multe puncte de vedere și mai multe reacții din partea elevilor. (Lucian Tufiș-Cindrea 10 B)
Proiectul „Spune ”NU”fumatului, spune ”DA” vieții!” a fost o experiență foarte frumoasă care m-a ajutat să îmi dezvolt capacitatea de a vorbi în public și de a interacționa cu oameni noi. Bineînțeles, cel mai mult mi-a plăcut să fac parte dintr-o echipă superbă care m-a încurajat extrem de mult. (Alexandra Mătăsaru 10 B)
Am făcut parte din echipa mobilă și din punctul meu de vedere a adus beneficii și elevilor cărora li s-au comunicat anumite informații, cât și nouă, elevilor implicați în proiect. Am fost mai mult decât încântată să lucrez cu colegii mei într-un astfel de proiect și să mă implic în formarea opiniei elevilor despre fumat și anti-fumat. Cred că ar trebui încurajați mai mulți elevi să se implice în proiecte ca acesta, „Spune „NU” fumatului, spune „DA” vieții!”, deoarece informațiile comunicate de la elev la elev, cred că influențează mult mai mult copiii, decât dacă primesc mesajul de la un adult. (melania zăvoianu 10B)
A fost o experiență interesantă și plăcută. Mi-am ieșit din zona de confort, dar mi-a plăcut foarte mult inițiativa și cred că venind din partea noastră, informația a avut un altfel de impact. Atmosfera a fost relaxată și am putut purta un dialog lejer cu elevii. (Dalia Beica 11 D)
Sunt de părere că inițiativa doamnei profesor consilier școlar și a colegilor de a organiza această activitate a ajutat la informarea elevilor colegiului despre consecințele grave ale fumatului. Sunt bucuroasă că am avut parte de un public cu care am putut comunica și dezbate acest subiect, care după părerea mea ar trebui discutat în toate școlile. (Sonia Drăghici 11 D)
Mă bucur enorm că am făcut arte din aces proiect și mă bucur că drumul nostru nu se termină aici. Am ales să fac parte din echipa mobilă fără să știu exact ce mă așteaptă. Am fost plăcut surprinsă să aflu că trebuie să îmi informez colegii despre efectele nocive ale fumatului. A fost o experiență plăcută și aș repeta-o dacă aș mai avea ocazia. Mi-a plăcut să interacționez cu colegii mei din alte clase și să aflu și alte păreri. (Andreea Soneriu 10 B)
”Cu cât știi mai multe, cu atât te gândești mai mult și pui balanța dacă merită sau nu să fumezi.” (Andrei Iamu, student anul V, Facultatea de Medicină ” Victor Papilian” din Sibiu, membru al echipelor mobile)