3 aprilie 2020 - admin

Povestea celor trei ursuleți/ de ce să ascultăm de părinți? – Autor: prof. consilier școlar Ioana Barbu, CJRAE Sibiu

           Cu multă vreme în urmă trăiau lângă o pădure trei ursuleți, micuți și dolofani, tare frumușei și jucăuși. Cât era ziua de mare, fugeau și se zbenguiau prin poienițe, se cățărau în copaci și rupeau frunzele, se jucau de-a v-ați-ascunselea și făceau tot felul de giumbușlucuri. Nu aveau nicio grijă niciodată, pentru că mămica lor le aducea de mâncare, îi spăla, îi culca și avea grijă de ei. Într-o zi , au plecat cu toții la plimbare prin pădure. Mămica lor le-a spus să nu se îndepărteze prea mult de ea. Fără să își dea seama, au tot fugit unul după altul, până când, obosiți de atâta alergătură și cu burticile goale, s-au gândit că a venit vremea să se întoarcă acasă, la căldurică și la o porție bună de mâncare. Zis și făcut.
Iată însă că abia acum, când deja soarele plecase la culcare, și-au dat seama de isprava pe care au făcut-o: se îndepărtaseră atât de mult de mămica lor, încât acum nu mai știau să se întoarcă, să o găsească.
Au început să plângă, cu lacrimi mari, chemând-o pe mămica lor, dar în zadar. Mămica lor nu îi auzea. Atunci s-au gândit să se suie într-un copac și să se uite de acolo, să vadă dacă nu cumva zăresc vreun locșor cunoscut. Cei trei ursuleți s-au suit de îndată în copac și, privind în zare, printre ultimele raze de soare ce mai luminau cerul, au zărit o lumină. Curioși din fire, s-au hotărât să pornească într-acolo. Au mers ei ce-au mers până au ajuns în preajma unei căbănuțe. Lumina era aprinsă și fumul ieșea alene pe coșul cabanei. Cei trei ursuleți s-au apropiat timid de căbănuță și s-au ridicat în două labe să privească înăuntru.
              Între timp, mămica lor era deja de-a dreptul disperată. Îi căutase pe micuți peste tot, dar nu reușise să îi găsească. Se întorsese și ea la culcuș, cu speranța că poate a doua zi, pe lumină, va avea mai multe șanse.
Auzind zgomot, din căbănuță a ieșit un om speriat de apropierea ursuleților. Făcându-i-se milă de ei, omul îi luă la el, le dădu să mănânce și îi culcă pe toți lângă foc. Cei trei ursuleți adormiră de îndată și visară că erau din nou acasă, cu mămica lor.
            A doua zi de dimineață, omul, care nu era altul decât pădurarul, îi luă pe cei trei ursuleți și porni cu ei prin pădure să le găsească mămica. Deodată, cum mergea el așa, aude în urma sa un sunet înfricoșător. Era mămica ursuleților, care plecase și ea dis-de-dimineață în căutarea lor.
Cei trei ursuleți însă, au fugit repede lângă mămica lor și i-au povestit cum s-au rătăcit ei și cum au ajuns la căsuța pădurarului, iar acesta i-a poftit înăuntru și a avut grijă de ei. Ursoaica a mulțumit pădurarului, și-a luat ursuleții și au pornit-o toți patru pe cărare către bârlogul lor, bucuroși că s-au reîntâlnit.
             Ursuleții însă, au tras o mare sperietură și au învățat că niciodată nu trebuie să se mai îndepărteze de căsuța lor, fără să anunțe mămica unde se duc!

.
* povestea poate fi folosită atât la nivelul preșcolar, cât și la școlarii de vârstă mică
* povestea subliniază faptul că este important să asculți de părinți
* poate fi folosită și pentru a recunoaște emoții

CJAP / CJL / CJRAE SIBIU / Mediatori școlari / Noutăți copii / parinti / poveste / ursuleti /