24 martie 2020 - admin

Iepurașul lui Radu – Autor: prof. consilier școlar Ioana Relinschi, CJRAE Sibiu

A fost odată un băiat pe nume Radu. El era singur la părinți, locuia într-o casa frumoasă cu o grădină mare. Deși avea foarte multe jucării și jocuri era mai mereu singuratic și morocănos. Ceilalți copii care locuiau aproape de el , îl vedeau mai mereu cum se juca în curte: avea un balansoar frumos albastru, un topogan mare, până și o trambulina….
Nu de puține ori, ceilalți copii care erau vecini cu el, îl întrebau:
– “Radu putem să ne jucăm împreună în grădina ta?” sau “Putem să sărim împreunî pe trambulina…?” etc… Dar, de fiecare dată răspunsul lui Radu era: “Nu, sunt lucrurile mele și nu vreau să împart nimic cu voi”.
Și uite așa, orice încercare a copiilor de a se împrieteni și juca cu Radu era oprită de refuzul acestuia: “ nu vreau să ma joc cu voi, jucăriile mele nu le împart cu nimeni”.
În ziua în care Radu a împlinit 5 ani, părinții i-au făcut cadou un iepuraș extrem de drăgălaș, pufos, cu ochișorii ca două mărgeluțe negre. Bucuros nevoie mare de darul primit, Radu l-a luat pe micul iepuraș în brațe și a ieșit cu el în grădină. Dar… iepurașul nefiind obișnuit cu noul mediu, a tâșnit din brațele copilului și s-a făcut nevăzut în grădină.
– Aoleuuuu!!!!! Iepurașul meu… l-am pierdut……., a început să strige Radu. Ajutați-mă!!!!
Dar cum părinții lui erau în casă ocupați cu treburile zilnice ,iar ușa era închisă, nu l-au auzit. Din întamplare , Mihai- un băiețel care în nenumărate rânduri încercase să se împrieteneasca cu Radu și acesta îl refuzase, tocmai trecea pe acolo cu bicicleta. Auzind țipetele de ajutor ale lui Radu, Mihai s-a oferit imediat sa îl ajute.
– Grădina ta e mare- a spus Mihai, o sa îmi chem prietenii ca sa reușim să găsim iepurașul.
Lui Radu nu-i venea să creadă când a văzut în grădina lui pe aproape toți copiii cu care refuzase să se joace. Și fiind mulți copii, l-au găsit pe sărmanul iepuraș , care stătea ascuns sub o tufă de trandafiri. Numaidecât Radu l-a luat în brațe și apoi, cu lacrimi în ochi le-a spus copiilor:
– Vă mulțumesc tare mult, nu știu ce m-aș fi făcut fără ajutorul vostru. Ați fost buni cu mine și mi-ați sărit în ajutor deși eu am refuzat în nenumărate rânduri să mă joc cu voi și să împart jucăriile.
Ințelegând astfel ce înseamnă oferirea ajutorului și prietenia, Radu s-a transformat din baiețelul singuratic și morocănos într-un copil prietenos, dispus să ajute și să lege prietenii: a construit împreună cu copiii o căsuță pentru iepuraș, făcea schimb de jucării și se bucura de fiecare dată când cineva îi cerea ajutorul.

 

Dacă ți-a plăcut povestea, descarcă gratuit, în format PDF  AICI

CJAP / CJL / CJRAE SIBIU / Noutăți iepuras / poveste / prietenie /