18 iunie 2015 - admin

CONCURSUL NAȚIONAL DE CONSILIERE ȘCOLARĂ PRIN ART-TERAPIE „EXPRIMĂ-TE LIBER!”, 12 – 13 iunie 2015

Finalizarea concursului „Exprimă-te liber!” 2015 – etapa Națională, Zalău, jud. Sălaj

ETAPA NAȚIONALĂ – SECȚIUNEA DESENE

Desene – NIVEL GIMNAZIAL

Premiul I:

Județul SIBIU,  Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu /CJRAE Sibiu,

eleva: TRÂNTOR ANDRA și profesor consilier școlar Opriș Marioara 

Rezumatul concursului

„Exprimă-te liber!” este singurul concurs național în domeniul consilierii şcolare din ţară, până la ora actuală. Acest concurs oferă posibilitatea elevilor de a transmite un mesaj cu valoare educațională, printr-o modalitate originală și personală în funcţie de talentul, aptitudinile şi preferinţele fiecăruia.
Scopul proiectului: Îmbunătăţirea calităţii vieţii elevilor din punct de vedere bio-psiho-social, prin libertatea de expresie şi art-terapie.
Prin acest proiect, consilierea se realizează în cadrul unui concurs cu public, în care rolul consilierului școlar este preluat de către elevii participanţi.
Idea acestui concurs este izvorâtă din trei dorințe: de a atrage elevii și profesorii către consilierul școlar, de a face consiliere într-un mod inedit și de a-i învăța și determina pe elevi și profesori să se consilieze unii pe alții, pe diferite teme.
Specificul concursului este CONSILIERE ȘCOLARĂ! Astfel, nu este un concurs de talente, nici de creație artistică ci este un concurs în care se alege o temă importantă în consilierea elevilor (importantă la nivel psihologic, social, școlar, familial, profesional, etc.) iar elevii duc mai departe această tema prin intermediul concursului, exprimăndu-se liber prin tehnicile care li se potrivesc.
Temele pe care le-am abordat până acum în concurs au fost următoarele „Influența negativă a grupului de prieteni”; „Dependența de jocuri de noroc”; „Fiecare om este valoros!”; „Gândul: prieten sau dușman”. În acest an am ales o temă prin care vrem să transmitem elevilor că este foarte important să se cunoască pe sine din toate punctele de vedere, iar apoi să afle ce-și doresc de la ei înșiși, de la ceilalți, de la profesie și de la viață, în general. Am numit această temă: ȘTIU CINE SUNT – ȘTIU CE VREAU!
Tehnicile de exprimare utilizate în concurs: film, dans, cântec, compoziţie literară, poezie, scenetă de teatru, prezentare audio-vizuală sau PPT, desen, pictura, colaj, fotografie, sau alte tehnici (mai nou s-au alăturat tehnici precum pantomima, bibdox, teatru de umbre).
Concursul s-a organizat pentru prima dată în anul 2012, astfel se află la a patra ediţie la nivel județean, în anii 2013 și 2014 s-a organizat și la nivel regional, iar în acest an a avut loc prima națională “Exprimă-te liber!”. La această etapă s-au înscris în concurs 17 județe: din care 9 au participat în mod direct, respectiv: Alba, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu – Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava și 8 județe au participat cu lucrări care au fost trimise prin poștă (desene, colaje, fotografii), respectiv: Gorj, Mureș, Brașov, Iași, Timiș, Dâmbovița, Vâlcea, Galați.

La faza județeană au participat un număr de 152 elevi și 55 de cadre didactice care au coordonat elevii (marea majoritate fiind consilieri școlari).
La faza națională au participat în total, din cele 17 județe, un număr de 127 elevi și 71 de cadre didactice care au coordonat elevii.
În total, au participat la faza județeană și națională un număr de 279 elevi și 126 profesori, la care s-ar mai putea adăuga și elevii și profesorii care au participat la etapa inițială a concursului, organizată la nivelul fiecărei unități de învățământ participante.


CJAP / CJRAE SIBIU / Evenimente / Noutăți concurs / consiliere / desene / national /