3 mai 2023 - admin

Comunicare, temperament și culoare

        Activitatea „Comunicare, temperament și culoare” realizată cu elevii clasei a X-a E din cadrul Colegiului Național ”Octavian Goga” Sibiu și coordonatăde profesor consilier școlarCrăciun Simona – CJRAE Sibiu, evidențiază relația dintre particularitățile celor 4  temperamente, în mod special  relația dintre dispoziția afectivă, reacțiile emoționale, motrice și sociale ale acestora, cu aspecte legate de stilul predilect de comunicare al fiecărui temperament și corespondențele lor în universul culorilor. 

       Elevii au primit informații legate de caracteristicile comunicării, despre tipologiile temperamentale conform teoriilor lui Hipocrate și Eysenck, dar și despre descifrarea limbajului trupului, confom celebrelor interpretări ale lui Allan Pease. De asemenea, s-au trecut în revistă și psihologi celebri ca Max Lucher și Dewey Sadka, autori ai unor instrumente psihologice destinate autocunoașterii și care sunt bazate pe studii relevante privind psihologia culorilor.

          Cele 4 culori alese de elevi pentru reprezentarea temperamentelor au fost asociate cu informațiile prezentate în prima parte a activității și concretizate sub forma unor postere lucrate pe echipe.

        ”Culoarea este un instrument puternic de comunicare și poate fi utilizată pentru a semnala acțiunea, pentru a influența starea de spirit și chiar pentru influențarea reacțiilor fiziologice”, conform Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, iar temperamentele pot fi și ele reprezentate printr-o culoare, așa cum pot fi asociate cu anotimpurile sau cu elemente ale universului.

CJAP / CJRAE SIBIU / Noutăți