10 mai 2020 - admin
Cei doi cărăbuşi – ZÂMBÂREŢUL ŞI SERIOSUL – Autor: prof. consilier școlar Adriana Dina, CJRAE Sibiu
Era o frumoasă zi de primăvară. Un soare cald și blând încălzea mândru pământul. Cărăbuşul Zâmbăreţ și cărăbuşul Serios zburau veseli prin poienița înverzită, bucuroși că toată natura a reînviat.
A doua zi dimineața, Zâmbăreţul, a intrat în căsuța cărăbuşului Serios spunându-i:
– Bună dimineața! dragul meu Serios, zâmbind cu gura până la urechi. Toată noaptea am visat cum vom pluti din nou peste poienițele pline cu flori colorate, în timp ce razele soarelui ne vor mângâia aripile aurii. Vii să zburăm împreună?
– Nu știu, Zâmbăreţule. Mă simt atât de obosit ! Îmi este frig și mă doare capul, gâtul, urechea, iar obrajii mei sunt roșii, ca focul…
– Ai febră, dragul meu ! Merg repede după doctorul Ciocănitoare ! Cărăbuşul Zâmbăreţ nu s-a oprit până nu a ajuns la scorbura unui stejar falnic, unde se afla doctorul pădurii – Ciocănitoarea.
– Bună ziua, doamna doctor, salută politicos cărăbuşul Zâmbăreț. Cărăbuşul Serios se simte foarte rău. Veniți, vă rog, repede!
Doctorul Ciocănitoare și-a luat geanta medicală și a pornit înspre căsuţa cărăbuşului bolnav.
– Bună ziua, Seriosule. Cum te simți azi? Ești bolnav? Prima dată te examinez. Mă uit în gât, apoi la urechi, cu acest aparat.
Cărăbuşul începu să plângă în hohote, deoarece nu a fost niciodată consultat de un doctor până atunci. Îi era teamă pentru ce o să i se întâmple.
Doctorul scoase din buzunar două forme mici, din carton, una reprezentând un soare și alta un norișor.
– Astăzi o să te învăţ cum să-ți examinezi principalele zone ale corpului: dacă te simți bine și nu simți nicio durere, vei pune cartonașul-soare pe zona respectivă, dacă simți durere într-o anumită zonă, vei pune cartonașul-norișor pe organul respectiv.
Cărăbuşul Serios s-a liniștit și a colaborat cu doctorul Ciocănitoare. În timpul consultației Zâmbăreţul era alături de cărăbuşul bolnav, oferindu-i suport și încurajare. După câteva minute, Seriosul se liniști și ascultă cu atenție pe doctorul Ciocănitoare :
– Ai răcit urât, Seriosule. În fiecare dimineață, să iei din medicamentul acesta o lingură mare, să bei mult ceai. Pentru gât, să-ți faci comprese cu sare caldă, iar pentru urechi să-ți pui comprese cu mei cald. SĂ STAI ÎN CASĂ, SĂ TE ÎNSĂNĂTOȘEȘTI CÂT MAI REPEDE ŞI SĂ FIŢI BUNI PRIETENI!
După ce doctorul Ciocănitoare a plecat, au venit în vizită la cărăbuşul Serios și prietenii lui. Fluturașul Roșu i-a adus miere, fluturașul Verde i-a adus măceșe, fluturașul Violet i-a adus flori de mușețel, apoi au fiert ceai pentru bolnav. Cărăbuşul Zâmbăreţ i-a pregătit compresele cu sare și mei încălzit.
Pe măsură ce cărăbuşul Serios se însănătoșea, cărăbuşul Zâmbăreţ se simțea tot mai rău. Din nefericire, a luat și el răceala. Acum Seriosul îl îngrijea pe Zâmbăreţ. Îi fierbea ceaiul și pregătea compresele cu sare și mei încălzit. Doctorul Ciocănitoare a venit apoi iar să îl consulte și pe cărăbuşul Zâmbăreţ.
I-a transmis cărăbuşului Serios ce are de făcut, apoi l-a consultat, ca să se asigure că s-a însănătoșit.
Prietenii fluturaşi îl vizitau zilnic pe cărăbuşul Zâmbăreţ, îi citeau povești, se jucau cu balonașe de săpun, încercau să îl distreze, cum se pricepeau ei mai bine. Unul dintre ei, fluturaşul Roșu i-a spus într-o zi:
– Astăzi îți propun un joc, Zâmbăreţule. Doresc sa îți readuc zâmbetul pe buze. Jocul se numeşte ,,Balonașe de săpun,,. Trebuie să-ți imaginezi, acum, că tu ești un cărăbuş minunat și puternic, că balonașele de săpun pe care le faci tu, sunt cele mai frumoase baloane pe care le-am văzut vreodată noi, fluturii, iar tu te simți din ce în ce mai bine în acest joc. În fiecare balonaș sufli cu putere câte un pic din durerea ta și, cu fiecare balonaș, simți cum durerea ta pleacă, pleacă, pleacă…Privește Zâmbăreţule cum balonașele, unul după altul, din ce în ce mai multe, se înalță tot mai sus, se îndepărtează și odată cu ele și durerea ta dispare, iar acum te vei simți din ce în ce mai bine. Zâmbăreţul s-a lăsat prins cu bucurie în acest joc și după un timp, a adormit liniștit.
După câteva zile, cărăbuşul s-a simțit din ce în ce mai bine. Își luase tratamentul, băuse foarte mult ceai și se odihnise îndelung timp.
Doctorul Ciocănitoare a venit din nou la cei doi cărăbuşi și a constatat cu mulțumire că răceala lor trecuse.
Cei doi cărăbuşi Zâmbăreţul si Seriosul zburau acum iar liberi și sănătoși peste poienițele pline cu flori înmiresmate, bucurându-se împreună și cântând : ,,Prietenul la nevoie se cunoaște,,.
Sugestii pentru discuții :
– Despre cine a fost vorba în poveste?
– Ce personaj din poveste ţi-a plăcut cel mai mult ?
– Tu ai fost bolnav vreodată ?
– Îţi aminteşti cum te-ai simţit când ai fost bolnav ?
– Cine te-a ajutat să te însănătoşeşti ?
– Tu ai ajutat vreun membru al familiei să-şi recapete starea de bine ? Ai vizitat vreun prieten, când a fost bolnav?
-Ce ai învaţat din această poveste ?