28 mai 2020 - admin

Api are de ce să fie mândru – Autor: prof. consilier școlar Adela Crețu, CJRAE Sibiu

            Într-o zi frumoasă de vară, Api, un năzdrăvan căluț de mare, a plecat să înoate prin ocean, să vadă ce noutăţi mai sunt de descoperit. S-a întâlnit cu un alt căluţ de mare, care era foarte mândru că a câştigat concursul „Căluţul matematician”, drept pentru care primise o excursie la nava scufundată.
            Api se gândea ce frumos trebuie să fie să câştigi, să fii premiat… Ce mult şi-ar fi dorit şi el! S-a despărţit de prietenul său, puțin amărît, cu sentimentul că nu va reuşi niciodată aşa o performanţă.
Îngândurat, s-a lăsat dus de valuri şi nu a mai fost atent unde îl purta oceanul. S-a trezit rătăcit printre alge. A început să plângă:
– Nu sunt bun de nimic! Nu voi mai găsi drumul spre casă!
            Începea să se panicheze, când şi-a adus aminte sfatul mamei: să caute un reper pe fundul oceanului. Privirea i-a fost atrasă de frumuseţea algelor: roşii, verzi, albastre, strălucitoare în razele soarelui. Văzându-le s-a liniștit puțin și s-a gândit mai bine la ce putea face pentru a ieşi din încurcătură. Trebuia să găsească un reper. Plutind în derivă, dar cu atenția la maximum, a observat stânca în formă de inimă pe lângă care trecea în drum spre bunica. Acum era simplu, trebuia doar să o ocolească și apoi să înoate tot înainte spre casă.
            Mama îl aştepta îngrijorată:
– Ce s-a întâmplat Api?
– Of, mami, nu sunt bun de nimic! N-am câştigat niciun concurs și m-am și rătăcit! a început Api să-i povestească mamei cele întâmplate.
            Atunci, mama, l-a luat în brațe și i-a spus:
– Vezi Api, cu toţii avem atât calităţi, cât şi defecte. Hai să vedem de ce calităţi ai dat tu dovadă astăzi: ţi-ai amintit sfatul meu, ai reuşit să rămâi calm, ai găsit un indiciu. Astfel, ai reuşit să rezolvi o situaţie foarte dificilă, mult mai importantă decât un premiu! Și ai și învăţat cât de necesar este să fii atent, așa că ai toate motivele să fii mândru!

CJAP / CJRAE SIBIU / Noutăți altfel de poveşti / povesti cu morală /