20 mai 2019 - admin
Proiectul Educațional Regional şi concursul de desene “CURCUBEUL CUVINTELOR”
Proiectul Educațional Regional “CURCUBEUL CUVINTELOR”, a fost desfășurat în anul școlar 2018-2019, la CJRAE Sibiu, de către departamentul Centrul Logopedic Județean Sibiu, în parteneriat cu CJRAE Cluj-Napoca, departamentul Cabinete Logopedice Interșcolare Cluj-Napoca. Proiectul este avizat de Ministerul Educației Naționale, înscris în CAER 2019, poziția 685. Principiul intervenţiei timpurii susţine că orice tulburare de limbaj trebuie abordată înainte ca aceasta să se dezvolte şi să se consolideze sub forma unor deprinderi stabile, întreţinute prin exerciţiu şi rezistente la schimbare.
Scopul proiectului: Formarea și dezvoltarea în rândul cadrelor didactice a competentelor necesare intervenției timpurii la preșcolari pentru prevenirea instalării tulburărilor de limbaj; dezvoltarea abilităților de comunicare și artistico-plastice.
La proiect au participat 7 profesori logopezi care au desfășurat în jur de 20 activități extracurriculare, de stimulare și dezvoltare adecvată a limbajului pentru aproximativ 200 preșcolari și consiliere logopedică pentru 20 cadre didactice din învățământul preșcolar din grădinițele arondate cabinetelor logopedice, care au dorit să se implice, au optat să desfășoare activități în acest Proiect. Profesorii logopezi și educatoarele au lucrat în echipă pentru antrenarea preșcolarilor în exersarea conștientă a pozițiilor articulatorii a diferitelor consoane/ vocale precum și pentru antrenarea auzului fonematic, pronunției corecte a cuvintelor, propozițiilor necesare comunicării eficiente a mesajelor dorite.
CONCURSUL DE DESENE din cadrul Proiectul Educațional Regional “CURCUBEUL CUVINTELOR”, CAER 2019, poziția 685, a fost desfășurat în trei etape:
– În februarie 2019 – Faza Locală – au fost selectate 72 de lucrări dintr-un total de 175 realizate de preșcolari în cadrul activităților desfășurate în parteneriat profesor logoped – profesori învățământ preșcolar
– În martie 2019 – Faza Județeană – au fost premiate 11 lucrări din cele 72 participante: 2 premii I, 2 premii II, 2 premii III și 5 mențiuni
– În aprilie 2019 – Faza Regională interjudețeană – au fost premiate 12 lucrări: 2 premii I, 2 premii II, 1 premiu III și 7 diplome de participare – mențiuni.
În cadrul concursului au participat lucrări trimise de preșcolari de la Târgu-Mureș, Vâlcea, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bihor și Sibiu.
Preșcolarii de grupă mijlocie-mare au transpus în mod creativ conținuturile tematice din cadrul activităților de stimulare și dezvoltare a limbajului desfășurate de educatoarele și profesorii logopezi implicați în proiect.
.
.