22 martie 2020 - admin
Peripețiile lui Andrei – Autor: prof. consilier școlar Anca Cristina Toader, CJRAE Sibiu
Noaptea, în timp ce Andrei se cuibărea în patul lui moale, auzi un zgomot ciudat de afară. Dacă e un balaur? Dacă e chiar balaurul cel cumplit cu 7 capete din povestea de săptămâna trecută? Auzise că el vine la copiii răi. Mama îi spuse că a fost rău azi, că a lovit-o pe sora lui mai mică. Îi stricase jocul si îl enerva la culme să își împartă jucăriile cu ea.
E cumplit, o să sufle foc pe nări și îmi va pârli jucăriile. Trebuia să mă gândesc că o să vină balaurul. E numai vina mea. Şi tremura ca o frunză, neavând curaj să se uite nici măcar cu coada ochiului pe fereastră. Mort de frică, nu închise un ochi toată noaptea. Dar nu veni nimeni, doar vântul de noapte, care mai duce frunzele si praful dintr-o parte în alta. Andrei însă nu dormi deloc, de teamă că va fi mâncat de balaur de îndată ce va pune capul pe pernă. Uneori visa urât și asta îl făcea să își spună că trebuie neapărat sa rămâna treaz, altfel va fi mâncat de balaur. De data asta însă era atât de speriat, că nici nu a mai îndrăznit să meargă la culcare, de teama balaurului.
A doua zi jucăriile erau neatinse și asta-l mai liniști, dar era frânt de oboseală şi la școală nu s-a putut concentra mai deloc. Credea ca toți colegii au ceva cu el și îi fac în ciudă, jucându-se cu mingea fără el.
– Asta e prea de tot, ar trebui să se poarte altfel, nu suport să fiu ignorat! Și fugi să le ia mingea, plin de furie şi supărare. Copiii își căutară alt loc de joacă, dezamăgiți de comportamentul său. Rămase singur și tare și-ar mai fi dorit un prieten. Se întreba unde greșise? Dar i se părea că tot ceilalți erau vinovați și viața era nedreaptă și supărarea îi creștea și mai tare, ca o bilă de plumb ce-l țintuia la pământ.
Abătut, rătăci ore în șir în drum spre casă, fiind furios şi supărat de cele întâmplate.
Deodată, îi apăru în cale Bondarul Bâz, un bondar mare şi rău, care îi spuse așa:
“Bzzzzzz, fii furios şi arțăgos!
O să iasă tot pe dos,
O să fii supusul meu,
O să faci doar ce vreau eu !”
Și Andrei începu să simtă cum îl cuprinde furia și începu să bată din picioare!
– Nu te suport, pleacă de aici, nu ai dreptul să exiști! Dar bondarul bâzâia și mai tare!
Spre norocul băiatului, Albinuța Hărnicuța era însă prin preajmă și îi veni în ajutor:
Furia ta, lui Bâz îi place
De aceea nu-ți dă pace
De plecat, el va pleca
Dacă-ți spui acum așa:
“Avem loc noi amândoi,
Cu tine nu vreau război
Discutăm de vrei ceva,
Nu mă voi mai enerva !”
Băiatul făcu în tocmai și nici una, nici două, Bâz îl lăsa în pace găsind o floare numai bună din care să se înfrupte cu nectar.
– Îți mulțumesc, Albinuța Hărnicuța, spuse Andrei recunoscător. Dar ce mă fac cu colegii de clasă, cu sora mea și mai ales cu balaurul cu 7 capete?
– Ți-l prezint pe Dragonul Moțat, el e cel mai caraghios dragon și e prietenul copiilor. Nici nu știi prin câte aventuri a trecut ca să-i scape pe copii de visele urâte. E curajos și puternic și te va ajuta să iți învingi teama. Va sta lânga tine și te va ajuta să lupți cu gândurile urâte. Are un scut vrăjit, de care nu pot să treacă nici balaurul nici gândurile rele. Privește numai! Dar într-adevăr el vine la copiii cuminți, care se pregătesc de culcare, spălându-se pe dinți si făcând pace cu lumea și cu toate vietățile apropiate sau îndepărtate mici sau mari, prieteni sau dușmani, așa cum sunt ele. Când e pace, el vine chemat de gândul tău bun și îți veghează somnul. El te învață așa:
“Gândul rău te trage-n jos
Și te face mai fricos.
Gânduri bune tu sădește
Vezi îndată ce rodește.”
– Super! Păi va fi prietenul meu de aici înainte. Dar cu copiii și cu sora mea ce să fac?
– Jocul e plăcut când toți sunt fericiți! Îți vei câștiga prietenii înapoi când îţi vei cere scuze și vei respecta regulile jocului. Nimănui nu-i place să-i fie luată jucăria.
– Cred că ai dreptate, spuse Andrei. Am să le dau mingea înapoi și am să îmi aștept rândul, nu-mi place să mă joc singur.
Zis și facut! A doua zi le-a cerut scuze prietenilor săi, înapoindu-le mingea. Mingea se bucură și parcă sări și mai tare când toti copiii intrară in joc.
De azi înainte Andrei va ține cont de sfaturile primite de la Albinuța Hărnicuța și va avea un sprijin în buna sa prietenă ori de câte ori va avea nevoie.
O povața, când mi-e greu
Mă ajută mai mereu
Cu un pic de ajutor,
Totul este mai ușor!
• După ce te-ai împrietenit cu Andrei şi ai citit povestea, colorează dragonul şi alege-i un nume potrivit.
• Tu ce sfat i-ai da lui Andrei?
Dacă ți-a plăcut povestea, descarcă gratuit, în format PDF AICI