5 mai 2020 - admin

Magia recunoștinței – Autor prof. consilier școlar Mihaela Ionaș, CJRAE Sibiu

          Undeva, la poalele muntelui, se întindea un sat mare și frumos, unde timpul parcă stătea în loc.
Sub soarele arzător de vară, albinele zumzăiau harnice printre florile parfumate, oamenii munceau prin grădini și livezi, iar glasurile vesele ale copiilor răsunau pe ulițele satului de atâta joc și voie bună.
          La marginea satului, într-o casă albă împodobită cu mușcate roșii, locuia Ema împreună cu bunicii săi. Fetița tocmai terminase clasa pregătitoare și venise în vacanță. Aici Ema se bucura de curtea imensă unde putea alerga în voie, de aerul curat, de grădina bunicii, plină cu legume gustoase și de fructele dulci-aromate pe care le culegea din pomi, după pofta inimii. Bunicii aveau o mulțime de păsări de curte și un cățel care dădea vesel din codiță ori de câte ori o vedea pe Ema.
          Fetița avea tot ce-și dorea – părinți și bunici iubitori, jucării, hăinuțe, cărți și trăia cu impresia că totul i se cuvenea.
          În prima dimineață petrecută în casa bunicilor, Ema se trezi cu multă energie și strigă:
-Bunico, vreau pâine cu unt și miere și o cană mare cu lapte.
-Bună dimineața, scumpa mea! Am pregătit deja omletă și o cană cu ceai de fructe!
          Bunica a încercat să-i spună că ar fi bine să fim recunoscători pentru ceea ce primim, dar Ema nu a băgat de seama. A mâncat în grabă ce a dorit și apoi a alergat spre bunicul, care dădea de mâncare păsărilor.
-Bunicule, vino să ne jucăm!
          Bunicul se oprea din munca sa și petrecea timp cu Ema, făcându-i toate poftele: se jucau cu mingea, „de-a căluțul”, alergau prin curte după fluturi și multe alte jocuri minunate. La sfârșitul jocului Ema uita să spună un cuvânt simplu, dar atât de puternic – mulțumesc.
          Într-o zi, Ema pornise cu bunica la magazinul din mijlocul satului. Ajunsă acolo, aceasta rămase cu privirea ațintită spre rafturile cu dulciuri și jucării, în timp ce bunica cumpăra câteva alimente.
-Bunico, vreau biscuiți, bomboane și mingea mare roșie.
-Ema, ai acasă prăjitură cu afine și o mulțime de jucării.
-Dar nu am biscuiți și bomboane, iar mingea mea e galbenă, vreau și una roșie.
-Vom lua doar biscuiți, spuse ferm bunica.
-Offf…doar atât? rosti fetița mânioasă.
         Ema se simțea furioasă, de data acesta nu a obținut ce a dorit. Mergea spre casă în spatele bunicii, fără să spună un cuvânt. Când mai aveau puțin până să ajungă acasă, observă o fetiță cam de vârsta ei, îmbrăcată într-o rochiță verde, zdrențuită care se juca cu câteva pietricele.                         Bunica se oprise și scoase câțiva biscuiți pe care-i oferi fetiței.
Cu zâmbetul cald și ochii mari, fetița îi spuse:
-Vă mulțumesc frumos!
-Cu mare drag! spuse bunica cu glas blând.
          Ema plecă capul rușinată, atunci și-a dat seama că ea nu i-a mulțumit deloc bunicii de când venise la țară. Uitase complet cuvântul magic mulțumesc, cuvânt care deschide inimi și mângâie suflete.
-Bunico, îmi pare rău… eu am uitat să-ți mulțumesc pentru tot ceea ce faci pentru mine.
-Niciodată nu-i prea târziu pentru a fi recunoscători. E bine să mulțumim pentru tot ceea ce avem și primim în viața noastră.
          Bunica îi explică nepoțicii că avem multe lucruri pentru care ar fi bine să ne simțim recunoscători, de exemplu, pentru familia pe care o avem, pentru casa în care locuim, pentru sănatatea corpului, pentru darurile pământului, pentru frumusețile naturii și alte lucruri frumoase din viața noastră.
-Eu mulțumesc soarelui pentru lumina și căldura sa, ploii care ne udă grădinile și pomii, pământului pentru roadele sale și animalelor care ne oferă hrană.
-Ce frumos, bunico! Eu nu m-am gândit niciodată să le mulțumesc, dar o voi face de acum încolo.
          În acea zi bunicul nu se simțea prea bine, lucrase cu o zi înainte în grădină până seara târziu, iar acum o durere cumplită de spate îl țintuia la pat. Bunica telefonase tatălui Emei, care venise și îl luase pe bunicul pentru a-l duce la medic.
          Ema se simțea tristă și îngrijorată în același timp. Oare se va face bine bunicul? Acum cine mai alerga cu ea prin curte, cine o mai căra pe umeri, cu cine se mai juca cu mingea? Bunicul nu-i mai putea fi tovarăș de joacă și nici măcar nu apucase să-i mulțumească pentru toate jocurile frumoase. Gândurile Emei zburau doar spre bunicul, ea spera să se întoarcă cât mai curând.
          După o saptămână, bunicul s-a întors acasă sănătos.
-Bunicule, mă bucur că te simți mai bine acum! Nici nu știi cât mi-ai lipsit …eu vreau să-ți mulțumesc pentru că te-ai jucat cu mine în fiecare zi.
– Cu drag și sper să mă pot juca din nou cât mai curând. Fetița țopăia veselă în jurul bunicului îmbrățisându-l și dându-i pupici dulci pe obraz.
          În ziua următoare, Ema se trezise veselă dis de dimineață, deschise larg fereastra camerei sale și zise:
-Bună dimineața, soare! Mulțumesc pentru o nouă zi! Se îndreptă apoi spre dulap să-și aleagă o rochiță, dar nu știa pe care, cea roșie cu buline albe, cea galbenă sau rochia roz cu flori? Deodată își aminti de fetița care se juca cu pietricele și care avea o rochiță veche. Fără să mai stea pe gânduri luă o cutie mare și așeză în ea hăinuțe, păpuși și cărticele. Apoi merse cu pași repezi spre bucătărie, însă bunicii nu erau acolo.
          Ieși în curte și-l văzu pe Pufi dând prietenos din codiță:
-Bună dimineața, Pufi! Mulțumesc pentru că te bucuri de fiecare dată când mă vezi. Știi cumva unde sunt bunicii?
          Cățelușul lătră și alergă spre gradină, iar Ema îl urmă. Bunicii erau acolo, bunica culese legume proaspete pentru micul dejun, iar bunicul tocmai uda grădina.
-Dragii mei bunici, bună dimineața! Ce harnici sunteți!
-Mulțumim, Ema! răspunseră bunicii.
-Azi, am nevoie de ajutorul vostru. Am pus într-o cutie câteva hăinuțe și jucării pe care doresc să le dăruiesc fetiței cu rochița verde, care mi-a amintit cuvântul magic mulțumesc.
-Ce idee frumoasă! Bravo, suntem mândri de tine, zise bunica.
          Bunicul o ajută pe Ema să ducă Adei, căci așa se numea fetița cu rochia verde, zdrențuită, hăinuțele și jucăriile. Fetița primi cu recunoștință darurile, rostind bucuroasă din toată inima:
-Mulțumesc mult!
-Eu îți mulțumesc pentru că mi-ai amintit un cuvânt atât de frumos și puternic. Vrei să ne jucăm împreună? Mai am multe jucării care ne așteaptă.
-Da, mi-ar plăcea foarte mult.
          Astfel, zilele de vară au fost magice alături de bunici și de noua ei prietenă Ada, iar Ema continua să se simtă recunoscătoare pentru o mulțime de lucruri, la care înainte nici măcar nu se gândise.

Ema spunea:
Mulțumesc
Pentru apă, aer, soare
Pentru corp, simțuri și minte
Pentru cele mai dragi ființe
Pentru munți, păduri și mări
Pentru insecte și flori
Pentru toate câte sunt
Frumuseți pe acest pamânt.
Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!
Morala: Fii recunoscător pentru tot ce ai primit, primești și vei primi în viața ta!

Dragă cititorule,
Care este cuvântul magic care deschide inimi?
Te-ai simțit recunoscător pentru lucrurile pe care le-ai primit?
Ți-ai exprimat recunoștința față de părinții/bunicii tăi? Dar față de animale, plante, frumusețile pământului?
Care sunt ființele/lucrurile față de care dorești să-ți manifești recunoștința?

.