12 mai 2020 - admin

Ghiocelul şi greieraşul – Autor: prof. consilier şcolar Monica Decean, CJRAE Sibiu

          Iarna era pe sfârşite. Pădurea acoperită cu o pânză subţire de zăpadă, pe a cărei faţă soarele se juca cu razele sale, se trezea la viaţă.                        Pârâiaşul din pădure curgea încet, iar pe alocuri apele pe jumătate îngheţate, scânteiau în lumina blândă a soarelui amiezii. Sub plapuma albă de zăpadă, florile încă dormeau în căsuţa lor de ceapă, dormeau şi greierii şi buburuzele în căsuţele lor de frunze. După un somn lung, ghiocelul îşi întinse mânuţele şi începuse să-şi pregătească hăinuţa albă şi verde, cu care, printre peticele de zăpadă îşi va scoate vesel capul,vestind sosirea primăverii.
– Ce bine e afară. Bine ai venit, primăvară! zise ghiocelul cu bucurie.
          Toporaşii şi viorelele s-au trezit şi ele grăbite să-şi pregătească hăinuţele albastre pentru a ieşi în lume. Numai că, hăinuţele lor erau subţiri, din mătase şi temându-se de frig, s-au mai culcat puţin.
– Noi mai stăm puţin la căldurică, ghiocelule, pentru noi e prea frig încă…
Auzind toată zarva florilor, un greier mic, trezit de-atâta agitaţie, a vrut să iasă şi el afară, dar mama îi spuse:
– Pentru noi e prea frig, dragul mamei, va trebui să mai aştepţi câteva zile să se mai încălzească. Dacă ieşi acum, te vei îmbolnăvi. Hai, la culcare.
          Însă, greieraşul, curios să vadă ce se întamplă afară, a aşteptat ca toată lumea să adoarmă şi nesocotind sfatul mamei sale de-a mai rămâne la căldură, şi-a luat vioara sub braţ şi-a zbughit-o afară.S-a apropiat de ghiocel, şi-a acordat strunele şi a început să cânte. Un vânt rece a început să bată. Mânuţa îi tremura de frig pe arcuş şi dintr-o dată scăpă vioara. Speriat, a început să plângă şi să se gândească la sfaturile mamei, pe care le-a nesocotit.
– Ce mă fac acum? O să mă îmbolnăvesc! Mama a avut dreptate!
Dar ghiocelul care era lângă el, i-a spus:
– Nu-ti fie frică, te voi încălzi eu, apropie-te de mine.
          Fără să mai piardă vremea, greieraşul s-a apropiat de ghiocel, iar acesta l-a luat sub hăinuţa lui moale, salvându-l de la îngheţ.
          De atunci, micul greieraş a învăţat că trebuie să-şi asculte părinţii şi să nu se ascundă niciodată de ei, pentru că i se pot întâmpla lucruri rele.

Sugestii pentru discuții:
-Ți-a plăcut povestea ? Ce ți-a plăcut cel mai mult?
-Ce i-a spus mama greieraşului să facă, atunci când acesta a dorit să iasă afară?
-Crezi că a greşit greieraşul pentru că nu a ascultat de sfatul mamei? De ce?
-Cine l-a ajutat pe greieraş?
-Ce crezi că a învățat greieraşul din această întâmplare?
-Ce ai învățat tu din această poveste?

CJAP / CJL / CJRAE SIBIU / Mediatori școlari / Noutăți altfel de poveşti / copii / educationale /